Uw welzijn

Dienst Geestelijke Verzorging

Als u ziek bent, kunnen troost, kracht en moed net zo belangrijk zijn als de medische behandeling. Maar juist in het ziekenhuis voelen mensen vaak onzekerheid, onmacht en verdriet. Hiermee kunt u terecht bij de geestelijk verzorger. Zij zijn er voor iedereen, welke levensovertuiging u ook hebt. Bij hen is vertrouwelijkheid en onafhankelijkheid verzekerd. Geestelijk verzorgers gaan met u in gesprek en staan stil bij wat u overkomt en hoe u dat beleeft. Samen zoekt u naar datgene wat u hoop en vertrouwen geeft.

Gesprekken

Een geestelijk verzorger voert gesprekken met patiënten, hun naasten en soms ook medewerkers van het ziekenhuis. Samen met de geestelijk verzorger zoekt u naar welke plek uw ziekte heeft in uw levensverhaal. Bij dit verhaal horen ook levensvragen:

  • Waarom overkomt mij dit?
  • Hoe ga ik om met de onzekerheid?
  • Op welke manier kan ik verder?
  • Op welke manier kan ik goed afscheid nemen?

Een geestelijk verzorger helpt u uw eigen antwoorden te vinden op deze levensvragen.

Keuzes

In het ziekenhuis moeten patiënten soms moeilijke keuzes maken. Er wordt u misschien gevraagd welke behandeling uw voorkeur heeft of u komt voor de keuze te staan of u nog wil doorbehandelen of niet. Soms is het lastig om te weten wat u wil, of hebben u en uw naasten verschillende wensen. De geestelijk verzorger kan u ondersteunen door met u te praten over wat u en anderen belangrijk vinden en waarom. Dit kan de verschillende opties en uw twijfels verhelderen, en u helpen bij het maken van een beslissing.

Rituelen

Bij grote moment in het leven, zoals geboorte, trouwen en sterven, horen vaak rituelen. Een ritueel geeft uitdrukking aan liefde, dankbaarheid, hoop en verdriet in deze mooie en moeilijke momenten. Een geestelijk verzorger denkt graag mee over een ritueel dat bij uw wensen aansluit. U kunt hierbij denken aan het uitspreken van een verhaal, gedicht of gebed. Het aansteken van een kaars, samen mediteren, luisteren naar muziek of samen iemand de hand opleggen kunnen ook deel zijn van het ritueel. Geestelijk verzorgers bieden ook rituelen uit levensbeschouwelijke tradities aan.

Contact en meer informatie

Als u contact wilt met een geestelijk verzorger, kunt u dit laten weten aan de verpleging. U kunt ook tussen 09:00-17:30 zelf bellen naar het secretariaat van de Dienst Geestelijke Verzorging: 043 387 5338.
In crisissituaties is er via de verpleging altijd een geestelijk verzorger bereikbaar, dus ook in de weekenden en 's nachts.
U vindt meer informatie over geestelijke verzorging op deze website

Wat vindt u van deze pagina?